معرفی عمل جراحی آب مروارید

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های چشم، آب مروارید است که با افزایش سن رشد کرده و سبب کدر شدن عدسی چشم، اختلال در تمرکز نوری بر روی شبکیه و در نتیجه تاری دید می‌شود. علت بروز بیماری آب مروارید هنوز به طور کامل مشخص نیست، اما اصلی‌ترین دلیل آن تغییر پروتئین عدسی توسط رادیکال‌های آزاد است. آب مروارید به کمک عمل جراحی بهبود می‌یابد، از معروف‌ترین عمل‌های جراحی آب مروارید می‌توان به عمل کاتارکت اشاره کرد که در آن عدسی کدر توسط پزشک با عدسی مصنوعی شفاف جایگزین می‌شود. عمل جراحی آب مروارید به‌طورکلی با سه روش انجام می‌گیرد که در ادامه به معرفی این روش‌ها خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.

دلایل ابتلا به آب مروارید و درمان آن

بیماری آب مروارید تنها هنگامی که سبب اختلال در فعالیت‌های روزانه فرد می‌شود، احتیاج به درمان و عمل جراحی دارد. اما چنانچه این بیماری پیشرفت نکرده باشد و خفیف باشد، احتیاج به درمان ندارد. شاید شما فکر کنید که آب مروارید یک بیماری است که با بالارفتن سن رخ می‌دهد. اما باید گفت عوامل زیادی در بروز این بیماری مؤثرند و ممکن است در سنین بسیار پایین سبب ایجاد آن شوند. ابتلا به این بیماری در سن خاصی اتفاق نمی‌افتد و بیشتر در افرادی زیر رخ می‌دهد:

  • افرادی که مبتلا به دیابت هستند.
  • افرادی که دارای بیمارهای غدد درون‌ریز مانند پاراتیروئید هستند.
  • افرادی که در معرض عفونت‌های چشمی هستند.
  • کسانی که به طور مداوم از دخانیات استفاده می‌کنند.
  • افرادی که دارای سابقه وراثتی بیماری آب مروارید هستند و دچار بیماری مادرزادی خواهند شد.
  • فردی که عمل جراحی در چشم انجام داده است و یا به چشمش ضربه شدیدی وارد شده است.
  • افرادی که در امور روزانه خود با نور شدید با رنگ قرمز در ارتباط هستند.
  • افرادی که رادیوتراپی انجام داده‌اند.

چه افرادی باید جراحی آب مروارید انجام دهند؟

اگر آب مروارید در بیمار خفیف باشد او می‌تواند به کمک عینک و یا عدسی ذره‌بین و یا ایجاد مکانی روشن‌تر بهتر ببیند. ولی زمانی که بیماری پیشرفت کند، علائم بیشتر و بدتر خواهد شد و بینایی فرد کدر یا به طور کامل محو می‌شود و بیمار ممکن است دوبینی پیدا کند. بروز این دسته مشکلات در بینایی سبب اختلال در خواندن، کار با کامپیوتر و… می‌شود و فرد ملزم است تا برای عمل جراحی آب مروارید اقدام نماید.

یکی از علائمی که برای بیمار به منزله اخطار است، بینایی بسیار سخت در تاریکی است. همچنین حساسیت به چراغ‌های جلو خودروها در حین رانندگی نیز از دیگر علائم است. بیماری آب مروارید اگر پیشرفته شود ممکن است سبب حساسیت شدید فرد به انواع نور از جمله نور خورشید شود و بیمار در اطراف هر شی نورانی هاله‌ای را مشاهده کند. گاهی هم آب مروارید چشم به‌قدری بزرگ می‌شود که به طور کامل فضای داخل چشم را اشغال می‌کند و سبب افزایش فشار چشم می‌شود که بسیار خطرناک است.ئ در چنین مواقعی فرد حتماً باید به پزشک متخصص مراجعه نماید و مشکل خود را با او در میان بگذارد تا پزشک برای بهبود او تصمیم‌گیری کند.

normal and cataracts eye dralimardani comnormal and cataracts eye dralimardani com

روش‌های عمل جراحی آب مروارید

پس از آنکه تاری دید تشدید شد و بیماری پیشرفت کرد، لازم است تا به‌منظور درمان آن از یکی از سه روش مهم جراحی باتوجه‌به تشخیص پزشک استفاده کرد. پزشک متخصص پیش از عمل جراحی قدرت عدسی را بررسی کرده و با اندازه‌گیری اندازه و شکل چشم، بر اساس انحنای قرنیه عدسی مصنوعی را انتخاب کرده و دستوراتی را به شما می‌دهد. عمل جراحی با بیهوشی شروع می‌شود و پزشک به کمک قطره بی‌حس‌کننده و تزریق دارو از فعالیت عصب‌های چشم می‌کاهد تا بیمار درد کمتری را متحمل شود.

عمل جراحی آب مروارید به روش فیکوامولسیفیکاسیون

یکی از مهم‌ترین و رایج‌ترین روش‌های عمل جراحی آب مروارید که به‌صورت جهانی مورداستفاده پزشکان قرار گرفته است، جراحی چشم به روش فیکو است که گاهاً بدون بخیه و برش انجام می‌شود. اما گاهی پزشک متخصص در این روش به کمک دستگاه فیکو عدسی چشم کدر را خارج می‌کند و به‌جای آن لنز یا عدسی مصنوعی در چشم بیمار قرار می‌دهد. روش فیکو در اکثر مواقع تا بیش از 95 درصد با موفقیت انجام شده است و به‌صورت سرپایی بوده و در کمتر از نیم ساعت به اتمام می‌رسد.

عمل جراحی آب مروارید به روش کپسولی

این روش معمولاً بدون عارضه بوده و پیشرفته‌تر است و در صورت مؤثر نبودن روش فیکو انجام می‌شود. دکتر چشم در این روش برش بزرگی را در چشم ایجاد می‌کند و عدسی را به طور کامل از چشم بیرون می‌آورد. ازآنجاکه عدسی چشم بسیار بزرگ است، نمی‌توان آن را به‌صورت تکه‌تکه بیرون آورد. مدت درمان در این روش کمی طولانی است و تعداد بخیه‌ها جهت بستن زخم بیشتر است.

دلایل ناموفق بودن جراحی آب مروارید

همان‌طور که گفته شد این عمل یکی از کم‌خطرترین و موفق‌ترین عمل‌ها در 95 درصد مواقع است. اما گاهی به‌احتمال پنج درصد ناموفق خواهد بود که دلایل خاص خودش را دارد، اصلی‌ترین علت این ناموفق بودن، وجود مشکلات دیگر نظیر: گلوکوم یا مالاکولای در چشم فرد است و یا اینکه لنز برای چشم توسط افراد کم‌تجربه به‌درستی انتخاب نشده است. همچنین ممکن است به دلیل عدم مراقبت صحیح و بروز عفونت‌های بعد از جراحی، عوارضی مانند خونریزی در فرد بیمار به وجود آید.

آیا جراحی آب مروارید را می‌توان در دو چشم هم‌زمان انجام داد؟

چنانچه دو چشم شما از بیماری آب مروارید و تاری رنج می‌برد، می‌توانید بافاصله چند روز عمل جراحی آب مروارید چشمانتان را انجام دهید؛ به‌این‌ترتیب پس از بهبودی چشم اول، جراحی چشم دوم انجام خواهد شد. البته گاهاً بعضی متخصصان باتجربه به کمک روش SBCS هم‌زمان دو چشم را باهم جراحی می‌کنند و کار را برای بیمار راحت می‌نمایند. یکی از مزیت‌های جراحی دو چشم باهم این است که در زمان صرفه‌جویی می‌شود و بهبود سریع‌تر در بیماری صورت می‌پذیرد. شما عزیزان می‌توانید جهت عمل آب مروارید به‌صورت هم‌زمان برای چشمانتان با متخصصین و پزشکان باتجربه مشورت نمایید تا آنها بهترین و مناسب‌ترین روش را به شما معرفی نمایند.

امکان تجدید برای جراحی آب مروارید وجود دارد؟

 نیاز به تجدید جراحی در این عمل ایمن به‌ندرت رخ می‌دهد و در حقیقت جراحی آب مروارید یک عمل یک‌طرفه است و شما قادر نیستید تا عدسی کدر و طبیعی چشم خود را مجدداً به حالت قبل برگردانید. اما چنانچه در لنز مصنوعی (IOL  ) تعبیه شده در چشم شما مشکلی وجود داشته باشد و کپسول خلفی لنز سبب تاری دید بیمار شود می‌توان به کمک جراحی مجدداً آن را تعویض کرد. تاری دید ناشی از کپسول خلفی لنز به آب مروارید ثانویه هم معروف است که معمولا بعد از یک یا چند سال پس از عمل جراحی در بیمار ایجاد شده و با لیزر قابل درمان است.

cataract surgery

عوامل مؤثر در کاهش ابتلا به بیماری آب مروارید

داشتن یک رژیم غذایی مناسب و سرشار از ویتامین، آنتی‌اکسیدان و مواد فراسودمند و غنی، خوردن میوه و سبزیجات تازه و استفاده از عینک آفتابی با یووی استاندارد و بالا سبب پیشگیری بیماری آب مروارید خواهد شد. همچنین عدم استفاده از دخانیات و مشروبات الکلی هم نقش به سزایی در کاهش ریسک ابتلا به این بیماری دارد.

نکات بسیار مهم پس از عمل آب مروارید

پس از آنکه عمل جراحی آب مروارید را انجام دادی، لازم است تا چند نکته مهم را رعایت کنید تا دوره نقاهت به‌راحتی به اتمام برسد.

  • پس از اتمام عمل جراحی خود حتماً از عینک‌های آفتابی استاندارد و باکیفیت استفاده کرده و تا حد ممکن در معرض نور آفتاب نباشید.
  • از انجام رانندگی در روز بپرهیزید و بیشتر در منزل و در تاریکی استراحت نمایید.
  • در روزهای اول پس از عمل چشم خود هرگز بر روی چشمان خود نخوابید و از پوشش محافظ غافل نشوید.
  • احساس خارش و سوزش در روزهای نخست عادی است اما دقت کنید که هرگز نباید چشمانتان را بمالید.
  • استفاده منظم و به‌موقع داروهای تجویز شده توسط پزشک بسیار مهم است. این‌کار به جلوگیری از بروز التهابات عفونت‌های چشمی کمک فراوانی می‌کند.
  • هرگز تا ماه اول به استخر شنا نروید تا بهبود کامل در چشمانتان حاصل شود.
  • تا بهبود کامل چشمانتان از آرایش کردن چشم خود و قرارگرفتن در مقابل گردوخاک و آلودگی بپرهیزید و چنانچه هوای بیرون طوفانی بود و یا گردوخاک فراوانی خارج از منزل وجود داشت در منزل بمانید و اگر کارتان واجب بود حتماً قبل از خروج از خانه عینک آفتابی بزنید.
  • دو هفته بعد از عمل جراحی فرد می‌تواند فعالیت‌های روزمره خود را به‌تدریج آغاز نماید و کم‌کم به تماشای تلویزیون و خواندن کتاب بپردازد.
  • بهبود کامل و وضوح در بینایی بیمار معمولاً بین یک الی دو ماه حاصل می‌شود و در این زمان شما می‌توانید برای تعیین نمره عینک طبی و ارزیابی بینایی خود اقدام نمایید.
  • در هفته اول پس از عمل جراحی آب مروارید از برداشتن و بلندکردن اجسام سنگین و فعالیت‌های سنگین بدنی مانند بدنسازی جدا خودداری نمایید.
  • نکته دیگری که وجود دارد این است که افراد نگران‌اند که با عمل آب مروارید فرم ظاهری چشمانشان تغییر کند. اما باید اشاره کنیم که پس از عمل بیمار هیچ تغییری در ظاهر چشمانش رخ نخواهد داد و تنها کیفیت بینایی او بالاتر خواهد رفت. تنها تغییر ظاهری که ممکن است در چشم بیمار به وجود آید، درخشان شدن عدسی چشم او و انعکاس بیشتر نور است.

سخن پایانی عمل جراحی آب مروارید

امیدواریم که این مقاله پزشکی در زمینه عمل جراحی آب مروارید برای شما مفید بوده باشد. شما عزیزان می‌توانید سؤالات، نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.